Zadania zawodowe:
|
- sporządzenie planów krótko-, średnio- i długoterminowych oraz realizowanie założonych celów biznesowych gospodarstwa hodowli drobiu;
- planowanie i organizowanie prac związanych z chowem i hodowlą drobiu;
- określanie rodzaju i wielkości produkcji drobiu i produktów drobiarskich na podstawie oceny możliwości produkcyjnych gospodarstwa;
- zapewnianie pomieszczeń hodowli drobiu i ich wyposażanie w niezbędny sprzęt (poidła, karmniki, zgarniacze, wózki paszowe i transportowe, wagi, klatki, urządzenia do znakowania, urządzenia grzewcze, wentylacyjne, świetlne, opakowania itp.);
- planowanie i nadzorowanie pielęgnowania i żywienia drobiu zgodne
z wymaganiami rasowymi, gatunkowymi i wiekiem;
- kupowanie i nadzorowanie procesu wytwarzania, przechowywania, wzbogacania, porcjowania i dawkowania pasz;
- organizowanie sprzedaży produktów: żywego drobiu, sztuk ubitych, jaj
i pierza;
- planowanie i nadzorowanie procesu zagospodarowywania odchodów
i odpadów, odkażania kurników i pomieszczeń oraz dezynfekowania urządzeń;
- zapewnianie stałej pomocy i kontroli lekarza weterynarii;
- wykonywanie szacunków finansowych w celu opracowania budżetu gospodarstwa;
- planowanie i kontrolowanie wykorzystania środków i zasobów gospodarstwa hodowli drobiu;
- zatrudnianie pracowników sezonowych i stałych;
- organizowanie i nadzorowanie pracy podległych pracowników, w tym motywowanie i szkolenie pracowników oraz prowadzenie dokumentacji pracowniczej;
- prowadzenie negocjacji z kontrahentami: dostawcami paszy, maszyn
i urządzeń rolniczych oraz materiałów eksploatacyjnych, odbiorcami jaj i brojlerów itp.;
- współpracowanie ze specjalistami i doradcami w zakresie hodowli drobiu
w celu uzyskania lepszych efektów produkcyjnych;
- prowadzenie dokumentacji hodowlanej i ekonomicznej;
- nadzorowanie stosowania w gospodarstwie przepisów etyki, ergonomii, bhp, ochrony ppoż., ochrony środowiska oraz przepisów zoohigieny w celu uniknięcia zagrożeń drobiu.
|