Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Specjalista do spraw dietetyki |
---|---|
Kod: | 229301 |
Synteza: | Organizuje, prowadzi i nadzoruje proces produkcyjny przygotowywania potraw dietetycznych i monitoruje jego zgodność z recepturą i standardami; bada i ocenia wartość dietetyczną i kaloryczną potraw, prawidłowości zastosowanych receptur oraz zachowania norm racjonalnego żywienia; udziela porad i konsultacji w zakresie racjonalnego żywienia zarówno dla klientów indywidualnych jak i zbiorowych (instytucjonalnych) takich jak: publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej, sanatoria i uzdrowiska, placówki zbiorowego żywienia (przedszkola, szkoły, restauracje); nadzoruje i kontroluje pomiary laboratoryjne współpracowników i podwładnych. |
Zadania zawodowe: |
- kierowanie procesem prawidłowego przyrządzania potraw dietetycznych przez zespół pracowników; - przeprowadzanie prób laboratoryjnych wartości dietetycznej potraw; - kontrola wyników i nadzór pomiarów organoleptycznych i laboratoryjnych dokonywanych przez dietetyków i podległych pracowników zgodnie ze standardami jakościowymi produktów gastronomicznych; - opracowywanie receptur diet dla dzieci i dorosłych zarówno zdrowych jak i chorych; - opracowywanie jadłospisów zarówno dietetycznych jak i specjalistycznych; - opracowywanie diet indywidualnych dla dzieci i dorosłych zarówno zdrowych jak i chorych; - sporządzanie kalkulacji cenowej opracowywanych jadłospisów i diet; - organizowanie procesu produkcyjnego potraw dietetycznych; - kontrola i nadzór stanu higienicznego miejsca przygotowywania potraw zgodnie ze standardami - prowadzenie dokumentacji żywieniowej w zakładzie gastronomicznym; - prowadzenie dokumentacji żywieniowej w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej; - udzielanie porad dietetycznych i prowadzenie edukacji żywieniowej; - organizowanie własnego stanowiska pracy zgodnie z zasadami i przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ergonomii, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska; - współpraca z innymi działami przedsiębiorstwa w zakresie zapewnienia warunków niezbędnych dla prawidłowego prowadzenia procesu produkcji żywności dietetycznej; - współpraca z pozostałymi działami przedsiębiorstwa w zakresie zapewnienia właściwego wykonania usługi żywieniowej. |
Dodatkowe zadania zawodowe: |
- kierowanie zespołem dietetyków lub zespołami przedstawicieli innych zawodów związanych z żywieniem; - prowadzenie samodzielnej działalności gospodarczej połączonej z wykonywaniem innego zawodu n p. kosmetologa |